GESCHROKKEN NA 400 LEZINGEN

Snel gerekend en terugkijkend, schat ik in dat ik zo’n 400 lezingen heb gegeven in de afgelopen 10 jaar. Bij iedere lezing stel ik meetal zo’n 10 mensen in de zaal de vraag: “mag ik vragen hoe je eetpatroon eruit ziet?” Na een rondje door de zaal krijg ik diverse antwoorden. Na die gegeven antwoorden vraag ik de ondervraagden: “Hoe schat je je voedingspatroon in als je dat zelf beoordeelt?”. Ze mogen kiezen uit: “Slecht, normaal, goed, heel gezond”. Als antwoord op die vraag krijg ik bij de meesten als antwoord: “Normaal”. 400 lezingen en 10 mensen levert zo’n 4.000 live antwoorden op. En de meeste antwoorden gaven dus “Normaal” als antwoord. De duizenden antwoorden die ik ontving tijdens de live lezingen die zó extreem verschillend van elkaar en werden toch door mensen in de meeste gevallen betiteld als “normaal”. Natuurlijk; wat voor de een normaal is, is voor de ander niet normaal. Dat begrijp ik, echter als het gaat om je avond eten in relatie tot je gezondheid – en dat is heel wat anders – dan zijn wat mij betreft dít de twee cruciale vragen waar het om gaat:

  1. Is normaal wel normaal?
  2. En als normaal, normaal is: is normaal dan ook gezond?

Ik ben geschrokken. Echt! Geschrokken van de antwoorden. Maar vóóral van het feit dat mensen hun eigen antwoord als “normaal” beschouwden. In veel gevallen vroeg ik door en wisten veel niet dat het zulke dramatische gevolgen zou hebben voor de gezondheid op de lange termijn als ze zo “normaal” zouden door eten….

Hoeveel Nederlanders eten snel en gemakkelijk uit pakjes, zakjes, blikken of potten? Kant-en-klare-maaltijden worden massaal ingekocht. Makkelijk? Ja zeker. Gezond? Nooit. Ons advies: kijk naar de kleine letters op de verpakking en kijk wat er allemaal in zit om ons eten houdbaar te houden. Conserveermiddelen zijn niet helemaal te verbannen, want anders zou de hele supermarkt leeg zijn. We leven eenmaal in een drukke wereld waarin het niet mogelijk is om al ons eten die wij kopen binnen 1 a 3 dagen op te eten. Daar is de maatschappij simpelweg niet op ingericht. Met conserveringsmiddelen hoeft niet altijd wat mis te zijn. Maar net als bij brood gaat het om de juiste balans en de juiste vorm en hoeveelheid ervan. Het is raadzaam om de hoeveelheden te checken van ingrediënten. Enorme hoeveelheden zout en suiker zijn niet alleen smaakmakers, ook “houdbaarheidsmakers”.

Volkorenpasta is een pre ten opzichte van witte pasta. Witte pasta zijn snelle koolhydraten en een zorgen voor extreme pieken op de bloedsuikerspiegel. Datzelfde geldt voor alle soorten en maten rijst, behalve de zilvervlies-versie. Witte rijst is ontdaan van dit vezelrijke vliesje en levert dus niet de voordelen die zilvervliesrijst wel levert. Massaal overstappen dus van witte rijst op zilvervliesrijst is mijn advies.

DE HELFT GROENTE | 2 STUKS VLEES | PASTA’S. AARDAPPELEN. RIJST.

Wederom: laat de helft van je avondmaaltijd bestaan uit groente. Een advies waar je écht wat aan hebt. Het klinkt zo simpel, maar weinig mensen doen het. Bij veel mensen – met name mannen – bestaat de helft van de maaltijd niet uit groente. Dat kan ook niet: velen van hen kiezen wel 2 stuks vlees. Geen goede keuze! En als je uitgegeten bent? Net als bovenstaande foto, dan blijft zélden een stuk vlees liggen. Groente wel. Jammer!

En vis? Een aanrader om drie keer per week vette vis te eten. Aangevuld met 1-2 keer witvis. Mooie combinatie. Af en toe vlees is prima. Maar overdrijf het niet door zeven dagen per week te eten. En al helemaal geen twee stuks per maaltijd.

TIMING EN VOLUMES

Misschien nog wel de grootste verandering in het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander. Hoeveel eetmomenten heb jij op een dag? En wanneer is jouw grootste eetmoment? Voor bijna iedere Nederlander is dat de avondmaaltijd. Waarom eigenlijk? Dat is ons Nederlandse ritueel. Een eeuwenoud gebruik, waarin het gezin, het samenzijn en het samendelen centraal staat. Voornamelijk na een lange dag van hard werken. Is daar iets mis mee? Nee, integendeel. Een ieder die het juist niet heeft of het moet missen, gun je het van harte. Er gaat pas iets mis als je thuis komt en met een extreem hongerig gevoel aan tafel schuift. Dat zegt namelijk niets minder dan dat je gedurende de dag niet goed hebt gegeten en dat je de bloedsuikerspiegel niet goed hebt onderhouden. Als je dan aan tafel schuift, gebeurt er dit: porties die volledig uit de hand lopen. En… compleet uit balans zijn. Voor de tweede keer opscheppen of zoals hierboven al eerder aangegeven; nog een extra stuk vlees klinkt vast niet onbekend in de oren. En als er toch íets op je bord blijft liggen, dan kleurt dat vaak groen. Terwijl wij zojuist hebben geleerd om meeeeeer groentes te eten. Het is aan te bevelen 5-6 eetmomenten per dag te hebben. Hierdoor hou je de bloedsuiker spiegel meer stabiel. Uiteraard afhankelijk van de soort voeding die je eet. Een van de eetmomenten per dag kan Diet Protein zijn. Zeker als je het mixt met fruit zéér lekker en stabiele bloedsuikerspiegel geeft. Daarnaast support het spierbehoud en gewichtsverlies.

Voorkom dat de avondmaaltijd jouw grootste maaltijd wordt. Je zult merken dat jij je niet meer de rambam eet ’s avonds, als jij overdag meerdere eetmomenten creëert met de goede voedingstoffen. En zo kun je ook de volumes veranderen op je bord. Minder pasta, rijst of aardappelen en meeeeeer groente.

Deel dit artikel

Facebook Tweet dit!