Nieuws | Nov 29, 2017 | 0 Comments

Gert Korblet gaat terug naar Tankwa Trek. Never give up!

Erik, we zien je snel weer

Het is inmiddels bijna een jaar geleden, 10 februari 2017. Het leek een nachtmerrie. Toch werd die nachtmerrie de keiharde werkelijkheid. Samen met een van mijn beste vrienden reisden wij af naar het prachtige Zuid-Afrika. Om daar de meerdaagse mountainbike wedstrijd, de Tankwa Trek, te gaan rijden. In het heetst van de strijd verloren wij Erik Wessels. Wat samen begon in een mooi avontuur na 2 jaar geleden ook deze wedstrijd te hebben gereden monde uit in een grote tragedie. Een groot en blijvend gemis voor altijd een kras op mijn ziel.

Een enorme mokerslag en een rollercoaster van emoties volgde:  verdriet, woede, onmacht, ongeloof, gemis verslagenheid. Emoties gingen op en af. Het doet je nog meer beseffen hoe bikkel hard het leven soms kan zijn. De laatste etappe heb ik dit jaar met Jeroen gereden overmand met tranen en vele emoties. Het was een emotionele rollercoaster. Tijdens de rit heb ik mezelf een belofte gedaan “Ik kom terug. Dat beloof ik je”. Het land waar we beide gek van waren samen in gedachten ploeteren en afzien tussen de grote rotsen en het ruige terrein. Afzien en genieten met jou in mijn hart.  Tezamen met mijn broer Herbert ga ik voor en met jou bikkelen. Daarnaast gaat  je allerbeste maat Erik Lamberink ook naar Zuid Afrika. Samen zoeken wij je op; op de plek waar jij het leven moest laten gaan. De plek waar je bezeten van was, in dit bijzondere mountainbike walhalla.

tankwa trek 04

UIT HET DAL | NIEUWE PLANNEN | MTB ALS PASSIE

Het was echt letterlijk mezelf uit een diep dal trekken. De energie was een tijd lang ver te zoeken. Emoties moest ik een plek geven, proberen te relativeren, mooie momenten weer extra gaan waarderen, mezelf weer positief op de rails krijgen. Sport en onze grote passie mountainbiken is voor mij de sleutel. Eerst op mijn fiets rustig alleen peddelend, relativerend en al nadenkend daarna af en toe biken weer met vrienden heeft me besloten om de handschoen weer op te pakken. Tezamen met mijn broer Herbert die het afgelopen jaar ook in Zuid-Afrika de Cape Epic reed werden al snel de plannen gemaakt. Terug zijn bij Erik. Als broers en als duo strijden in de nieuwe amateur categorie achter het geweld van de pro’s en cracks. Gezien de Tankwa Trek een officiële UCI wedstrijd is, en daarom de nodige UCI punten zijn te bemachtigen, zal er vermoedelijk ook dit jaar weer een sterk deelnemersveld aan het vertrek staan.

tankwa trek 07

Een van de vele duur trainingen samen met Erik

SINGLE TRACK HEAVEN

De Tankwa Trek is een 3 daagse mountainbike marathon wedstrijd. Etappes zijn gemiddeld 90kilometer en 2000 hoogtemeters moeten we overbruggen. Wat een marathon in Zuid Afrika anders maakt dan andere mtb marathons ter wereld is het enorme ruige terrein. Vele keien, rotsen, los mul zand moeten overwonnen worden. Aan de andere kant krijg je er de adembenemende single tracks en gruwelijk mooie afdalingen voor terug. De omstandigheden bij de Tankwa Trek zijn anders. We starten vroeg in de ochtend. Om 06:30 als de zon op komt gaat het geweld van start. Het is maar goed dat we vroeg van start gaan, want al snel voel je die hete zon. Het kwik stijgt vaak naar 35 a 40 graden. De eerste etappe kenmerkt zich door het diverse ruige en afwisselende terrein. De organisatie omschrijft het zelf als: A Real Epic Stage. Je bent dan blij dat de etappe ‘slechts’ 90 km is, want deze 90 zware km’s lijken dubbel zo zwaar te voelen.

tankwa trek 09

Single Track heaven | naast mooie goedlopende paden ook veel ruig terrein bij de Tankwa Trek

HET MERINO MONSTER

De 2e etappe leidt ons naar het Merino monster. Op die plek zullen we echt naar het uiterste puntje moeten klimmen. Het Merino monster is de hoogste berg van de Zuid Afrikaanse Westkaap. Echt slopend en lang en als je boven bent denk je “Hehe, nu naar beneden…..”. Maar eenmaal beneden? Dan denk je daar echt daar anders over. Een ruige afdaling van een half uur waar bij je afvraagt of alle bouten van de mtb nog wel vast zitten. En je weet waarom je hier met de best mogelijke vering rondfietst.

tankwa trek 02

tankwa trek 03

De 3e etappe omschrijf ik als “Single track heaven”. Waanzinnige mooie flowy rotsachtige trails tussen grote steen partijen; dat is het decor. Ik ga ervan uit dat Erik ook de nodige Single Tracks daar aan het nemen is. In zijn heaven.

DOELEN | SAMEN VECHTEN | ZOEKEN NAAR KANSEN

Als sportman stel je ook doelen. Onze doelstelling is als brothers duo weer het maximale uit ons zelf te halen en genieten van onze grote passie. Een duo mountainbike race is meer dan hard fietsen. Het vraagt ook onderling samenspel. Een goede chemie is cruciaal en voor elkaar door het vuur gaan is key tot succes. We zijn we ons al een tijd aan het voorbereiden.  We zijn beide ook ondernemer. Ik vanuit SportvoedingWebshop.com en mijn broer Herbert met zijn bedrijf HEIKO facilitaire diensten. In de onderneming zoek je naar kansen, verbeteringen. We benaderen op die manier ook de aanpak en de weg naar de Tankwa Trek toe. Zo kijken we niet alleen naar kansen, maar ook naar mogelijke bedreigingen om die tot een minimum te beperken. In de sport op weg naar de Tankwa Trek vertaalt zich dat concreet naar de eerste stap: het zorgen voor een goede basis conditie en duurvermogen. Dat is absoluut key. Om dit te bereiken investeren wij in uren, uren en úren lang rustig peddelen op de bike. Lage hartslag veel omvang. Om de motor groter te maken. Een krachtige basis leggen wij hiermee. Met deze aanpak mochten wij als broers samen ook succesvol andere meerdaagse marathons rijden.

tankwa trek 08

Tankwa Trek 2016 | Gert Korblet

Een ander belangrijk aspect is kracht en spieropbouw. Tezamen met het realiseren van gewichtsverlies. Ik heb hierbij zeer veel baat bij het gebruik van Diet Protein. De laatste 2 maanden staan in het teken van de langzamerhand de scherpte erop te krijgen om sterk fris en afgetraind aan het vertrek te staan in Zuid Afrika.

INTERNATIONALE MARATHONS

Het rijden van marathons is zonder twijfel voor ons het mooiste binnen de MTB sport. Het vraagt veel van je lichaam. De drive die wij beide hebben kunnen we erin kwijt. Het vraagt doorzettingsvermogen en teamwork. En daarnaast is het heel simpel; hoe groter de afstanden, hoe meer je te zien krijgt van het land en mooie plekken. We reden de Andalucia Bike Race. Geweldig om in Spanje te koersen. En daarnaast natuurlijk de Cape Epic. Onvergetelijke ervaring om die als twee broers gezamenlijk te finishen. Nu maken wij ons op voor weer een internationale marathon. Samen wederom naar Zuid-Afrika. Ditmaal samen de Tankwa Trek. De marathon op zichzelf is al uitzonderlijk mooi. Maar de ‘situatie’ maakt het tot een extra bijzondere ervaring. We zien er erg naar uit met elkaar.

tankwa trek 01

Podium plek, Alpen Tour Trophy

tankwa trek 05

Cape Epic, samen met mijn broer Herbert in actie

tankwa trek 06

Finish foto Cape Epic

VOEDING ALS BELANGRIJK ONDERDEEL IN JE VOORBEREIDING

Voor mij persoonlijk bereik ik dat door nog meer op mijn voeding te letten. Dat begint al in de ochtend. Iedere dag start ik met het maken van mijn Diet Protein ontbijt. Zelf ben ik fan van de cappuccino variant, met noten en havermout. In mijn optiek een succes ontbijt voor sporters die in voorbereiding zijn op een sport event. Het recept voor een succesvolle start van de dag hebben we dan ook gepost op dit blog. Daarnaast eet ik 2 keer per dag groente. Niet alleen bij het avond eten, maar ook in de middag als we met zijn allen lunchen in het café van ons Experience Center. Voldoende groente en fruit is cruciaal om je fit te voelen. Wij houden ons hier natuurlijk vanuit SportvoedingWebshop.com dagelijks mee bezig. Het is mooi om dat ook zelf toe te passen. Fit blijf ik ook door gebruik van goede sportvoeding. Ik heb een heilig geloof in het gebruik van goede voeding. Key is wat mij betreft: start met goede basisvoeding en daarnaast op bepaalde momenten goede sportvoeding. Na een zware training verwen ik mijn lichaam dan ook standaard met een Recovery Drink. Dat bereid ik met staafmixer, voeg een banaan toe en dat is voor mij vaak de afsluiting van een goede training. Op naar de volgende.

Diet Protein Cappuccino receptinfo

Mijn dagelijkse ontbijt | Diet Protein met de nodige extra’s

Bij de lange duurtrainingen neem ik vaak een Energy Bar mee en Long Energy Drink. Voor mij de twee basisproducten op de bike. Naast uiteraard een bidon met Iso Drink. En als het écht langzaam gaat, omdat ik veel duurtraining doe op een lage intensiteit, dan kies ik voor Hydrate fresh Electrolyte. Overigens zal ik tijdens de Tankwa Trek ook 3 stuks Guarana SHOTS meenemen. Die zal ik daar zeker nodig hebben, naast uiteraard een goede recovery drink.

SEE YOU SOON MATE

Het is bijna zover. Hoewel de kerstdagen nog voor de deur staan en we nog in 2017 leven komt het sneller dan gedacht: in februari ga ik weer terug naar Zuid-Afrika. Samen met mijn broer. Samen met anderen gaan we terug naar de plek waar ik een van mijn meest zwarte dagen uit mijn leven heb meegemaakt. In februari ga ik terug: never give up!

Gert Korblet

tankwa trek 00

Links Gouden Erik in het midden Erik Lamberink, die ook komend jaar weer meegaat. Rechts sta ik. Onze Tankwa Trek finish. Om nooit te vergeten. De blik op ons gezicht zegt genoeg…

 

Deel dit artikel

Facebook Tweet dit!