Welke sportvoeding gebruiken de voetballers Oranjeleeuwinnen? Sportvoeding voor voetbal? Een voetballer zal beter presteren en meer winst behalen uit de prestatie, door juist gebruik van gezonde basisvoeding en sportvoeding. Sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis van SportvoedingWebshop.com werkt al vele jaren in de topsportwereld. Hij werkt met topsporters van het hoogste niveau. Hij maakt programma’s voor atleten uit verschillende takken van sport. In de voetbalwereld werkte hij al voor sc Heerenveen, AZ, Ajax en voor FC Twente Vrouwen. Ook werkt(e) hij samen met Oranjeleeuwinnen, door de inzet van hoogwaardige sportvoeding en sportvoeding adviesprogramma’s. Henk-Jan leverde eerder al zijn bijdragen over dit onderwerp bij Radio1 Sportzomer, Telegraaf, het AD en vele vakbladen. EditieNL maakte juni 2019 een mini reportage over het gebruik van sportvoeding voor Oranjeleeuwinnen. De mini reportage is terug te zien via de link onderaan dit artikel. Waarbij je vanzelfsprekend slechts een ‘beperkt’ beeld/inzage krijgt.

“In de wereld van voetbal valt nog veel winst te behalen als het gaat om het gebruik van goede basisvoeding en de inzet van sportvoeding. Een op-maat voedingspatroon is cruciaal. Een middenvelder of vleugelspeler die veel km’s aflegt in een wedstrijd, heeft natuurlijk een andere voedingsbehoefte dan een keeper. De keeper moet het vooral hebben van haar explosiviteit. Het voedingspatroon daar op afstemmen leidt tot vele voordelen en optimale prestaties”, aldus Henk-Jan.

Sportvoeding voor oranjeleeuwinnen voetballers

voetbal sportvoeding oranjeleeuwinnen

GEZONDE BASISVOEDING VOOR VOETBALLERS

Het gebruik van sportvoeding voor voetballers draagt bij aan de prestatie. Dat is wel duidelijk. Er komt steeds meer aandacht voor het onderwerp voeding. En dat is hard nodig. Het is vooral hard nodig dat er een progamma op-maat komt. tijdens het WK 2019 in Frankrijk reist er al een kok mee met de Oranjeleeuwinnen. Verder is in algemene zin een sportvoedingschema voor iedere voetballer een cruciale vervolgstap op weg naar het leveren van topsport prestaties. Voeding is van grote invloed op onder andere:

Naast bovenstaande aspecten is het gebruik van gezonde basisvoeding de eerste stap op weg naar een topprestatie. Er gelden algemene voeding richtlijnen voor voetballers. Henk-Jan werkt volgens zijn principe als het gaat om de basisvoeding volgens zijn boek De Beste Verliezer. Een gouden basis.

Henk-Jan: “Ik spreek nog wel eens een voetballer die kiest voor ongezonde voeding. Zelfs in de topsport komt dit helaas nog steeds voor. “Ja, dit verbrand ik wel hoor, door al die trainingen”, is een veel gehoord antwoord of opmerking. Uiteraard gaat het er niet om of de voetballer de ongezonde voeding verbrand. Het gaat erom wat die voeding bijdraagt aan je prestatie. En nog belangrijker: voor je gezondheid op de lange termijn. Ongezonde voeding is en blijft ongezond voeding. Dat je die voeding verbrandt, staat er geheel los van. Heeft niets met elkaar te maken”.

Boek De Beste Verliezer

ECTOMORF. MESOMORF. ENDOMORF. VOETBAL SPORTVOEDING.

Naast goede uitgebalanceerde basisvoeding, speelt ook het lichaamstype een rol. Grofweg spreken we over 3 type lichamen. Die allemaal hun eigen voedingspatroon advies kennen. Ectomorf, mesomorf of endomorf lichaamstypen vragen allemaal een eigen op-maat aanpak. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de positie in het veld van de voetballer. Een voetballende middenvelder maakt heel wat kilometers, in tegenstelling tot de keeper die het vooral moet hebben van sprongkracht en explosiviteit.

Henk-Jan: “Elke voetballer voorzien van hetzelfde voedingspatroon is niet meer van deze tijd. Althans, als het gaat om de topsport. Voetballen in de eredivisie vrouwen of mannen vraagt om een op-maat programma. Zéker als er gevoetbald wordt in de Champions League of op een Internationaal toernooi als het WK Voetbal of het EK voetbal. Door specifieke sportvoeding in te zetten kan je een bijdrage leveren aan meer explosiviteit of sprongkracht. Dit gaat uiteraard gepaard met krachttraining. Een kilometervreter op het middenveld kan zelfs de 10kilometer of meer halen tijdens een wedstrijd. Deze voetbal speelster heeft vooral behoefte om die inspanning lánger te kunnen volhouden. Sprongkracht is op het middenveld minder van belang dan het uithoudingsvermogen. Op die manier kijk je per speler (en lichaamstype) naar de rangorde van belangrijkheid als het gaat om het gebruik van sportvoeding, suppletie en basisvoeding voor voetballers.

Ik kan mij nog herinneren dat ik vele jaren geleden (rond 2008) bij een eredivisie club in Nederland werkzaam was, waarbij elke voetballer na een training en wedstrijd dezelfde maaltijd aangeboden kreeg. Dat is uiteraard niet meer van deze tijd. Een bouwvakker eet ook niet dezelfde hoeveelheden dan een administratief medewerker. Wil je de voetbalwereld professionaliseren, dan is (sport)voeding op-maat een must have”.

HERSTELVOEDING VOOR VOETBALLERS

Naast goede basisvoeding is sportvoeding gebruik rondom wedstrijden van belang. Je bent zo goed als je laatste herstel. Binnen 30 minuten na de wedstrijd een goede hersteldrank nemen draagt bij aan je volgende prestatie. Het lichaam zal vele malen sneller en vooral ook effectiever herstellen. Het gebruik van sportvoeding – naast basisvoeding – is cruciaal als het gaat om een snel herstel. Een mix van hoogwaardige eiwitten en koolhydraten, gecombineerd met x-% vocht zorgt voor een optimaal herstel. Waarbij ook hier geldt: iedere voetballer heeft behoefte aan zijn eigen hersteldrank. Een voetbalster dat 10 minuten heeft meegedraaid, hoeft niet dezelfde hoeveelheid te gebruiken als iemand die 90 minuten lang volle bak inspanning heeft geleverd op het middenveld.

sportvoeding voor voetballers

SPIERKRAMP VOORKOMEN BIJ VOETBAL | EEN VOETBAL WEDSTRIJD DUURT ALTIJD 130 MINUTEN

Hoewel een voetbalwedstrijd in termen van sportvoeding gebruik ‘slechts’ 90 minuten duurt is dat in de praktijk van de topsport veel langer. Een voetbalwedstrijd in de topsport wereld duurt áltijd 130 minuten of meer.

Henk-Jan: “áls het misgaat (ontstaan van kramp of onnodig versnelde vermoeidheid) heeft dat veelal te maken dat het voedingsadvies voor een voetballer is afgestemd op 90 minuten. Een basale fout. Een topsporter speelt minimaal 40 minuten warming-up. Minimaal. Tel daar de 90 wedstrijd minuten bij op en je komt uit op 130+ minuten. Wordt er geen specifieke sportvoeding in de rust ingezet, dan verhoogt dit fors de kans op het ontstaan van spierkramp tijdens de tweede helft. Onnodig versnelde vermoeidheid of prestatieverlies speelt in dat geval ook een rol. Het is dan ook een must have om voetbal te benaderen als een sport dat minimaal 130 minuten duurt. En geen 90 minuten. Dat is een cruciale denkfout in de benadering van een sportvoeding adviesprogramma voor voetballers. Ik ben dan ook van mening dat een groot deel van spierkramp te voorkomen is.  In veel gevallen waarbij kramp in de verlening voorkomt is dit níet enkel belasting vs. belastbaarheid. Het is vooral ook voeding gerelateerde ontstane spierkramp. Uiteraard is het lichaam van een voetballer getraind om 90 minuten gas te geven. Wordt het echter 120 minuten (vanwege) een verlenging; tel daar dan de 30 of 40 minuten van de warming-up ook bij op. Mijn advies is dan ook: om tussen de laatste grote maaltijd voorafgaand aan de wedstrijd en de start van de wedstrijd een sportvoeding product in te zetten. Zéker als je weet dat een verlenging er mogelijk in zit. Nogmaals: een voetbalwedstrijd op topniveau duurt geen 90, maar 130 minuten”.

Spiercontractie vind niet altijd optimaal plaats. Voetbal is – als het gaat om de inzet van sportvoeding – juist zeer uitdagend. Het omslagpunt van voldoende energie in het lichaam (glycogeen voorraad beschikking) ligt gemiddeld genomen op de inspanning duur van een voetbalwedstrijd. Duurt de inspanning langer dan 90 minuten dan kan spierkramp op treden. De oorzaak kan voortkomen uit:

  1. gebrek aan glycogeen
  2. gebrek aan vocht
  3. gebrek aan elektrolyten

SPORTVOEDING VOOR VOETBALLERS IN DE RUST

Als je weet dat een voetbalwedstrijd geen 90 minuten, maar 130 minuten duurt, is het gebruik van sportvoeding in de rust aan te bevelen. Op die manier kan je de 2e helft beter presteren: minder prestatie verlies en minder kans op spierkramp voor voetballers. Als voetballer kan je vloeibare voeding inzetten in de rust, of kan er voor vaste voeding gekozen worden. Beide sportvoeding producten werken goed. Het heeft vooral sterk te maken met persoonlijke voorkeur en positie in het veld (af te leggen afstand). Meest gebruikt sportvoeding suppletie in de rust is de Long Energy Drink; een pakje met een inhoud van 150ml. Erg succesvol in de voetballerij.

Sportvoeding voor oranjeleeuwinnen

SPORTVOEDING GEBRUIK ORANJELEEUWINNEN

De Oranjeleeuwinnen spelen in 2019 hun WK in Frankrijk. Na het succes in eigen land en de winst van het EK, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Het gebruik van voeding wordt ook bij Nationaal steeds beter. Een eigen kok reist mee naar Frankrijk. Dat was vele jaren geleden niet het geval. Diverse Oranjeleeuwinnen mochten wij al voorzien en supporten van advies en sportvoeding. Vanwege sponsorcontracten mogen we hier geen verdere uitspraken over doen tijdens het WK. Een ding is zeker: wij dragen het vrouwenvoetbal én de Oranjeleeuwinnen een héél warm hart toe. Geweldig wat zij losmaken in Nederland. De sport is in beweging. Prachtig!

Wens je meer info? Neem dan contact op met Henk-Jan Koershuis via info@sportvoedingwebshop.com Of bezoek net als EditieNL RTL4 het bijzonder mooie Experience Center in Zenderen. Een bezoek meer dan waard.

UITZENDING TERUG KIJKEN

Tijdens het bezoek van RTL4 EditieNL is er een mini reportage gemaakt over het gebruik van sportvoeding voor de Oranjeleeuwinnen. Als onderdeel daarvan een bezoek aan het SportvoedingWebshop.com Experience Center. De mini reportage geeft uiteraard geen totaal beeld van het advies en voedingspatroon van de Oranjeleeuwinnen en ons advies sportvoedingprogramma. Maar natuurlijk is het terugkijken van de mini EditieNL ‘Eten als een Leeuwin’ uitzending de moeite waard.

Sportvoeding voor Oranjeleeuwinnen EditieNL

 

 

 

Deel dit artikel

Facebook Tweet dit!